2018 Sid Jansson

sid-600
Juryns motivering:

Årets pristagare har en gedigen bakgrund inom visans värld. Han har ofta varit där det händer och har alltid minst en anekdot bakom örat, vilka öronaböj står redo att förmedlas via ett munläder av Guds nåde.

Han får priset för sitt genuina engagemang för visans särart i Sverige och övriga Norden från 1960-talet och framåt. Han var bl. a. en av programvärdarna på vispråmen Storken, var en tid allt-i-allo åt Cornelis och ingick under 1970-talet i gruppen Visor & Bockfot.

Han har ständigt bevistat, konserter och festivaler för visor, där han varit såväl konferencier som artist och besökare, trubadur och underhållare; då gärna med lite udda och burleska visor på repertoaren. Han var med och startade Visskolan i Kungälv 1987 och har sedan dess varit gästlärare i vishistoria och repertoarkännedom där. Han har forskat kring visan, varit grafisk formgivare för affischer och skivomslag, gett ut visantologier, gjort urval till cd-boxar m.m. m.m.

Hans omtolkning av Balladen om Gustaf Blom från Borås är en modern visklassiker.

Juryn för Svenska Vispriset 2018:

Förra årets pristagare Gun Hemström, Maud Lindström, linjeledare på Visskolan i Kungälv och Niclas Abrahamsson från Riksförbundet Visan i Sverige.

Svenska Vispriset 2018 finansieras av:

Landskrona visfestival, Visans vänner på Tjörn, YTF-Yrkestrubadurernas förening, Samfundet Visans Vänner i Uddevalla, Visans Vänner i Skaraborg, Ruben Nilssonsällskapet, Visans Vänner i Eskilstuna, Visfestivalen i Lund, Visum Visans Vänner i Umeå, Gällerstads Forngårdsförening, Visans Vänner i Västerås, Visklubben Skeppet, Samfundet Visans Vänner i Stockholm, Visans Vänner i Göteborg, Visans Vänner södra Skåne, Anders Gunnarsson, Quinnoväsen.