2010 Göran Samuelsson

Foto: Katrin Moström
Foto: Katrin Moström
Juryns motivering:

"Göran Samuelsson får priset för att han som initiativtagare till den numera rikskända Packmopedsturnén funnit ett annorlunda sätt att förmedla visan till en ny publik. Många av våra kända storheter inom visgenren har med stor glädje deltagit i dessa moppe-turnéer. Och publiken i den värmländska landsbygden har fått glädjen att lyssna till Totta Näslund, Ola Magnell, Thorstein Bergman, Marie Bergman, Nicklas Strömstedt, Mats Klingström, Wille Crafoord, Irma Schulz-Keller, Staffan Hellstrand, Peter Lundblad, Bengan Jansson, Uno Svenningson, ja listan är lång!

Göran Samuelsson är fast förankrad i visan och skriver angelägna texter som är finstämda och underfundiga. Med inslag av humor ger han oss ömsinta betraktelser om människans vardagsvillkor. Göran är både en förnyare och traditionalist. På senare tid har musiken fått inslag av bluestoner, och hans styrka ligger i såväl texterna som sättet att framföra dem. Göran är en stor personlighet, och en av Sveriges bästa vissångare som med sina visor gett oss alla en blick in i visans universum.

Göran har hitintills spelat in 11 CD-skivor. Göran har en jordnära och ödmjuk inställning till livet och har genom visan hittat sitt sätt att uttrycka sin livsfilosofi."

Svenska Vispriset 2010 delas ut med stöd från:

Visfestivalerna i Västervik och Holmön/Umeå samt Visans Vänner i Stockholm, Göteborg och Tjörn.