Nyhetsbrev mars

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev mars 2021
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.
Välkommen till ViS årsmöte 
21 mars kl 15.00
Zoom-länk samt dokument på ViS hemsida
www.visanisverige.se

Sök stöd till din visförening! 


Är du engagerad i en ideell kulturförening som jobbar lokalt i Sverige? Då kan du söka krisstöd till verksamhet och projekt! 

I satsningen ”Kulturens kapillärer” stöttar Ideell kulturallians lokala kulturföreningar runt om i Sverige. De ger stöd till projekt som vill pröva smittsäkra sätt att mötas, testa nya tekniker och tjänster, eller som behöver extra stöd för att övervintra. Allt för att det ska bli en bra start när restriktionerna kring pandemin lättar.
Ansökan ör öppen fram till och med den 7 april 2021. Information och länk till anmälan finns här.
Ideell Kulturallians meddelar beslut om stöd under maj månad. Projektet ska vara genomfört innan årets slut.

Den 15 mars kl 18.30-19.30  hålls ett webbinarium där Ideell kulturallians berättar mer om satsningen och hur du söker stöd till din ideella förening! Anmäl dig till webbinariet 15 mars. Det finns också möjlighet att se det i efterhand.

Ideell kulturallians är en samlande röst för den ideella kultursektorn i Sverige och företräder 18 nationella organisationer. Riksförbundet Visan i Sverige är medlem i Ax Kulturorganisationer i samverkan samt MAIS – två av de 18 nationella organisationerna som i sin tur samlar hundratusentals medlemmar.

Nordiska Visskolan på turné 

Våren 2021 arbetar Nordiska Visskolan med konsertprojekt i mindre grupper som kommer att åka på turné den 28 april till 9 maj. De besöker gärna skolor, pubar, kulturhus, vardagsrum, föreningar, rockklubbar – alla möjliga sammanhang där musik som vill säga och berätta något kan passa och behövas!

Vill du boka en konsert med någon av grupperna?

Kontakta linjeledare maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se
Vi kommer inom kort att skicka ut ett separat nyhetsbrev med mer info om konsertprojektgruppernas program.
Konserterna genomförs under förutsättning att det finns möjlighet till Coronasäkra arrangemang utifrån då gällande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Visan i Sverige medlem i AX

ViS är nu medlem i Ax – en samarbetsorganisation för rikstäckande organisationer, aktiva inom amatör och deltagarkultur. Genom medlemskapet kan vi tillsammans med Ax övriga 21 medlemsorganisationer vara med och påverka i olika sammanhang. Ax är ett bra forum för ViS att knyta nya kontakter och byta erfarenheter med personer som arbetar i liknande organisationer och med liknande frågor.  

Frågor om verksamhet i din förening

Just nu arbetar Ax med en kartläggning över om det trots pandemin och dess restriktioner bedrivs någon verksamhet hos amatör- och ideella kulturföreningar runtom i landet. Eller om man har hittat smarta lösningar för att bedriva en smittsäker verksamhet på, till exempel digitalt, utomhusaktiviteter eller andra lösningar och också vilka behov som finns för att ett genomförande. Vi uppmuntrar alla våra medlemsföreningar att delta i undersökningen. Länk till enkäten.

Genom medlemskapet i Ax har ViS:s medlemsföreningar möjlighet att söka stöd för Kulturens kapillärer via Ideell kulturallians.

Välbesökt virtuell klubbafton

Den nordiska virtuella Visklubben Svanen höll sin första klubbafton den 11:e mars. Kvällen var välbesökt med 35 medlemmar på plats. Under konserten med gruppen Fatta mod, som sändes i ett facebookfönster, var det mot slutet cirka 50 i publiken. Nästa konsert blir preliminärt söndag 21 mars. Du får inbjudan genom att gå med i visklubben Svanen här: www.nordvisa.org/svanen/ Det kostar ingenting.

Visklubben Svanen är en del i ett projekt där NordVisa, Visan i Sverige, Visens Venner Danmark och Norsk Viseforum med stöd från Nordiska Kulturfonden försöker skapa en miljö där man kan umgås på mer vanligt sätt genom att fritt röra sig mellan olika samtalsgrupper. Klubben har idag 155 medlemmar från hela Norden.

Ordförande har ordet

Vi i ViS känner en frustration över sakernas tillstånd och längtar till en ny ”vår” för visan att blomma ut i. Tillsammans med er, våra medlemmar fortsätter vi oförtrutet att tampas med Covid-19 och gör vårt bästa för att rida ut virusstormen. Vi har sökt utökat krisstöd från Kulturrådet, vi har gått med i Ax, vi har haft fortsatta konstruktiva samtal och bra styrelsemöten där vi beslutat om att gå en fördjupningskurs i jämställdhet i höst m.m. Vi håller ångan uppe!
Ni har väl sett vår nya fina hemsida? Gå gärna in och ge era förslag till ”tvåradingar”, små citat från visor ni tycker om.
Vi hoppas att få se många av er i digital form på vårt kommande årsmöte den 21 mars kl. 15:00. Skicka gärna ett mail på hur många ni kommer så kan vi förbereda oss lite.
Här är den länk ni ska logga in till årsmötet på:
https://zoom.us/j/98726675089?pwd=Z0QzelpPUVRKUjhvciswWmJHcUV5QT09
 
Väl mött!
Niclas Abrahamsson
ordförande Visan i Sverige
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*