Nyhetsbrev januari 22

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev januari 2022
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.

Presentation av evenemangskalendern på årets första medlemsträff

På onsdag kväll är det medlemsträff och vi passar på att presentera ViS evenemangskalender –  en plats där alla medlemmar har möjlighet att lägga in konserter och öppna träffar och marknadsföra sina evenemang. 
Vi kommer också att prata lite om de olika projekt som drar igång här under våren – bland annat Projekt Uppstart som ViS fick extra krisbidrag för att genomföra. Målet är att hjälpa unga artister att komma ut på scenen och samtidigt ge extra energi till visföreningar som är på väg att starta upp sin verksamhet igen.
Det blir även tillfälle till frågor från medlemmar. Mötet varar ca en timma. Men allra längst till 19.30. Länk till zoom – HÄR och på hemsidan.
 

Vi ses den 26 januari kl 18 på zoom!

Följ Riksförbundet på facebook

Om du inte redan hör till Visans i Sveriges följare vill vi tipsa om sidan. Här lägger vi ut aktuella nyheter, datum för stipendier, intressanta händelser och mycket annat. Vill du skriva inlägg, tipsa om utbildningar, böcker, spelningar m.m. hamnar de i communityn och har du något speciellt du vill tipsa om till väggen  mailar du till Alexander Zuniga Diaz som är redaktör för ViS facebooksida.
För att komma till sidan: Klicka HÄR och följ oss för att hålla dig uppdaterad. 
 

Motioner till årsmöte!

Nu har vi satt datum för Riksförbundet Visan i Sveriges årsmöte 2022. Mötet kommer att hållas på zoom söndagen den 20 mars kl 15–17. Kallelse och dagordningsförslag kommer enligt stadgarna att skickas ut via e-post och finnas tillgängliga på hemsidan minst fyra veckor i förväg. Där kommer också övriga dokument att finnas för nedladdning.

Vi vill be föreningar som ännu inte har skickat in verksamhetsberättelse för 2020 att snarast göra det till info@visanisverige.se – detta för att det är viktigt att vi kan beskriva våra medlemsföreningars verksamhet, utveckling och eventuella bekymmer när vi skriver ansökningar till Kulturrådet och andra bidragsgivare. Det gör att vi i de sammanhangen kan representera 4 000 visintresserade människor. 

Inför årsmötet vill vi uppmana och uppmuntra alla medlemmar till att skicka in motioner som då tas upp till behandling vid årsmötet. Dessa ska vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmöte, dvs 20 februari. Alla medlemsföreningar samt personligt anslutna medlemmar har rätt att lämna in motion.

Medlemmar som erlagt avgift för 2021 och närvarar vid årsmötet har rösträtt. Föreningar med minst en närvarande representant har röststyrka i förhållande till antal medlemmar. Se utförlig info i ViS stadgar.

Vi ser gärna ett nytt deltagarrekord på årets årsmöte så in med ett litet kryss i kalendern!
 

Varmt välkomna!

Hjälp oss att bli klokare

Vi vill bli ännu bättre på att representera och verka för våra medlemmar och för att kunna göra ett bra jobb behöver samla in fakta. Vi kommer därför att under våren genomföra en rad mini-enkäter som inte ska ta mer än två-tre minuter att fylla i.

Först ut är en enkät om STIM-avgift med målsättning att få en samlad bild om musikrapporteringen i föreningarna.

Vid förra årsmötet kom en motion från Visans Vänner i Karlshamn som har haft stora utgifter till STIM då dessa kräver redovisning av alla offentliga arrangemang. Vi har också fått in reaktioner från föreningar som fått brev med hot om straffavgift. ViS har drivit frågan i MAIS – musikarrangörer i samverkan där vi är medlemmar, och vi är inte på något sätt ensamma om att ha den här problematiken. MAIS representerar elva arrangörsorganisationer och även om kvarnen maler långsamt ser vi att det är vår bästa chans till att kunna påverka. Vår ambition är att arbetet ska leda till en form av avtal eller riktlinjer för rapportering.

Vi är tacksamma om ni som representerar en förening vill ta er några minuter och fylla i enkäten. 
Till enkät

Välkommen 2022!

Det ljusnar och det känns som det sprider sig en försiktig optimism. Jag vågar inte ropa hej, inte ännu. Fast jag är trippelvaccinerad med en variant av tidig corona i bagaget är jag fortfarande munskyddsförsiktig i trängsel. Som jag allra helst undviker om jag kan. Dessutom vore det så otroligt onödigt att åka på något så banalt som en helt vanlig förkylning nu när jag äntligen ska ut och spela. Live. Inte för några kameror bakom tomma stolar. Utan spela för människor. I en konsertsal. Jag är villig till att klä mig i rymddräkt fram tills det är dags. 

Det märks även i våra medlemsföreningar att verksamheten tar fart, vissa är i full gång och andra tar det lite mer försiktigt. Men det är på väg. Därför är det väldigt kul att kunna presentera evenemangskalendern som från och med onsdag den 26 jan kommer att ligga på ViS hemsida. Här kan ni fylla på med allt som händer, spelningar, öppen scen och andra publika aktiviteter. Med hjälp av den hoppas jag att vi tillsammans, sakta men säkert, kan visa hur det sprudlar av aktivitet runt om i landet.  

Det är mycket på gång i riksförbundet i vår. I förra veckan fick vi positivt besked från Kulturrådet om fortsatt verksamhetsstöd vilket innebär att jag blir kvar ett tag. Den tiden ska utnyttjas till max. Många bollar i rullning, många idéer och faktiskt också medel till att genomföra en del av dem. Vi kommer snart att gå ut med information om hur man ansöker till Projekt Uppstart. Där vi ska använda de projektpengar vi fick i höstas att kunna slussa ut unga artister till visföreningar som på så sätt kan få en extra vitamininjektion till programverksamheten. Vi är igång med förstudien om en visverkstad på nätet och idén om ett digitalt skyltfönster för artister – Singasong.nu. Vi har fått produktionsstöd till Magasinet Visor som nu ska registreras hos PRV och förhoppningsvis kompletteras med två digitala nummer.
Min lista med personer att kontakta för digitala möten och eventuella samarbeten är lång. Och vi har en bra plattform att stå på. Jag behöver inte alltid förklara vilka vi är. Vi har en hemsida, en tidning, en närvaro på facebook och tack vare samarbete med Mais och andra organisationer så är vi med i det kulturpolitiska samtalet – vi syns i bruset. Visa och singer/songwriting är en genre som ligger i tiden.

Kanske tycker någon att jag är överdrivet entusiastisk… men lite optimism och framtidstro så här i början på året har aldrig skadat. Tvärtom. Och dagarna blir längre. Vårvisorna kommer. Och värmen. Och vitsipporna.

Jag hoppas att min entusiasm är lika smittsam som omikron… för då blir det en bra vår!
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*