Nyhetsbrev februari 22

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev februari 2022
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.

Grattis Fia Ekberg – Årets Visa på Manifest

Fyra fantastiskt fina visplattor var nominerade i årets Manifest som är de oberoende skivbolagens pris. På kvällen den 11 februari sitter Fia i soffan med inbjudna vännner och tittar på sändningen av den digitala galan. Och när konferencieren håller en sedvanlig paus efter ”Och vinnaren är” så är spänningen på topp.
Motiveringen lyder: ”Med personliga texter och egensinniga melodier bjuder årets vis-skiva på en både ämnesmässig och musikalisk bredd. Rösten, som skimrar av värme och vemod, bär fram den röda tråden av uppriktighet som går igen i alla visor på skivan.”

Inför nyhetsbrevet ringer jag till Fia och kan inte låta bli att ställa frågan: Hur känns det nu?
– Jag är glad. Det är fantastiskt och fortfarande lite overkligt. Jag tyckte det var stort i sig att vara en av de nominerade. Det är en skön känsla att närma sig femtio och få vara i en yrkesmässig medvind. Och när jag tvivlar, såsom man gör emellanåt, så är priset ett erkännande på att jag når ut. Och också  lite av ett kvitto för mig själv på att det jag gör är på riktigt, om du förstår hur jag menar. 
Jo, jag förstår. Och det gör nog alla som delar med sig av tankar, ord och berättelser. Jag frågar Fia vad som är på gång nu i vår och om utmärkelsen har gett bokningskalendern en extra skjuts?
– Alltså, först var jag nog lätt förvirrad och skickade ut material kors och tvärs. Men det har gett extra uppmärksamhet i form av intervjuer och uppmärksamhet kring CDn. Det är inte fel nu när kulturförlamningen börjar släppa och och livespelningarna kommer igång. Jag har en del bokat i vår, både solo-konserter men också i olika projekt jag är en del av. Jag har sett till att jag har mer utrymme till att jobba med egna projekt parallellt med mitt jobb som kursansvarig på singer-songwriter utbildningen på Löftadalens folkhögskola. 

Riksförbundet Visan i Sverige önskar lycka till! Och till er som är nyfikna på Fias kommande spelningar så hittar du dem inom kort i ViS evenemangskalender

Anna Wirsén

Inför ViS årsmöte

I dagarna skickas kallelse på mail ut till alla medlemmar i Riksförbundet Visan i Sverige. Mötet hålls på zoom söndagen den 20 mars kl 15–17. En vecka före årsmötet kommer alla handlingar samt zoom-länk att finnas på ViS hemsida under menyn Om Riksförbundet ViS / Dokument.

Verksamhetsberättelser

Vi tackar för de verksamhetsberättelser som har kommit in sedan uppmaningen i förra nyhetsbrevet. Det är oerhört viktigt att vi kan beskriva våra medlemsföreningars verksamhet, utveckling och eventuella bekymmer när vi skriver ansökningar till Kulturrådet och andra bidragsgivare. Det gör att vi i de sammanhangen kan representera 4 000 visintresserade människor. 

Ta gärna för vana att efter årsmötet skicka den godkända verksamhetsberättelsen till oss. Ännu bättre om ni kan komplettera med antal medlemmar i föreningen samt könsfördelning (endast för Kulturrådets statistik), aktuell fakturaadress samt mail till ordförande och kontaktperson. På det sättet kan vi hålla våra register uppdaterade och det sparar enormt mycket administrativt arbete. 
Skicka till mailadress: info@visanisverige.se 
Tack på förhand!
ps. vi saknar fortfarande några för 2020… 

Stim-enkät

ViS har nu i snart ett år arbetat med frågan om riktlinjer och rimliga nivåer för Stim-avgifter. Detta efter en motion som togs upp på förra årsmötet. Det finns en otydlighet i vad en visförening ska betala och oklart vad gäller för slutna möten och årsmöten med endast visföreningens medlemmar. Stim skickar ut brev med hot om straffavgift trots att ingen publik verksamhet bedrivits.
Det är ingen tvekan om att våra medlemsföreningar värnar om upphovsrätten och vill göra rätt för sig men… det är inte rimligt att den viljan ska äta upp en stor del av en ideell förenings ekonomi.
ViS är i detta sammanhang en liten aktör och har inte några möjligheter att påverka på egen hand. Men tack vare vårt medlemskap i MAIS (Musikarrangörer i samverkan) och ett ihärdigt arbete med att aktualisera problematiken, är det nu en prioriterad fråga i organisationen som representerar ca 1 500 musikarrangörer runt om i landet och över 100 000 enskilda medlemmar. Det blir utan tvekan mer kraft när MAIS bjuder in till dialog med Stim. 
För att komma vidare behövs en samlad bild av hur musikrapporteringen ser ut i föreningarna. Vi måste kunna presentera fakta. Det är alltså oerhört viktigt att ni som är föreningsmedlemmar tar er några minuter och fyller i enkäten. 
Har ni några frågor och funderingar får ni gärna kontakta Anna Wirsén på mail eller telefon. Se kontaktuppgifter på vår hemsida.
Tack!
Till enkät

Tillsammans kan vi påverka och påverkas

Varför är det bra att vara medlem i Visan i Sverige? Ja, förutom att man vill stödja visan och dela ett gemensamt intresse för den berättande och berörande texten så längtar man efter dialog med andra som är intresserade av samma sak. Allra bäst är det såklart att få mötas i en visklubb eller förening. Och uppleva visor tillsammans. Alla har inte en förening i närheten och då gäller det att ta vara på det positiva i det som hänt de senaste åren. Den digitala utveckling har skapat nya möjligheter att mötas oavsett geografiskt avstånd. Jag har t ex varit på ViS styrelsemöte i skuggan under ett olivträd, deltagit i Kulturens årsstämma från en turnébuss i Ribe och varit på RFoDs frukostmöte på E6 mellan Kungsbacka och Helsingborg. Riksförbundet Visan i Sveriges årsmöte kommer att vara digitalt även i år och vi hoppas att många kommer att deltaga, varhelst ni än befinner er i världen. Visst ska vi utnyttja tekniken för att träffas på nätet men vi ser också fram emot att skapa fler möjligheter att mötas kring visan i verkliga livet. 

Det är skönt att bli påmind om vilken gåva det är att kunna dela en stund där visan går rätt in i hjärtat. Som för några måndagar sedan då jag fick lov att köra min 18-åring till hans skola och veckobostad på Öckerö. Trots tidig morgon bjöd resan på både musik och fina samtal. Så kommer ett intro och sonen skruvar upp ljudet. Freddie Wadling sjunger med raspig stämma: I den stora sorgens famn finns små ögonblick av skratt.  En blick, inga ord men massa närhet och närvaro. Vägen blir trots glasögon lite dimmig där vi rullar fram i morgontrafik över Älvsborgsbron. 

Det är min starka övertygelse att visan kommer att leva och utvecklas, oavsett vårt arbete. Det finns mycket kunskap att ta vara på och samtidigt är det fantastiskt inspirerande att få följa med i förnyelsen av genren. Det finns en kraft i visan som kulturform och jag känner mig otroligt privilegierad som med den i ryggen får arbeta med att skapa mer utrymme för genren i alla lägen. Jag hoppas att allt fler ska se potentialen i att vara samlade och välja att stödja vår verksamhet med ett personligt medlemskap. Eller få hjälp med att starta en visklubb. Vi har nu efter ett intensivt arbetsår har tagit fram en rad fördelar som är värdefullt för både föreningsmedlemmar och personliga medlemmar – organisations- och instrumentförsäkringen, evenemangskalendern och nu på gång med uppstartshjälp för unga artister och visföreningar. 

Jag satte ett mål på förra årsmötet – att under året få in lika många nya medlemmar som vi hade föreningsmedlemmar. På årets stämma den 20 mars får vi se om det har lyckats. Då är det också dags att sätta nya mål. Kanhända… att vi ska hjälpa till att starta eller få in minst tio visklubbar/arrangörer som medlemmar under nästa år. Och dubbelt så många personliga medlemmar som i år. 

Anna Wirsén
Verksamhetsutvecklare, Riksförbundet Visan i Sverige

 
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*