Svenska Vispriset 2021 till Maria Lindström

30 oktober 2021

Svenska Vispriset tilldelades i dag visartisten Maria Lindström, som också ofta kastar ljus på kollegor och vänner i visans värld: i bokform, genom konsertarrangemang och som allmän eldsjäl. Vispriset delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige.

Maria Lindström är sedan 70-talet en välkänd profil och eldsjäl i vissammanhang. Efter att ha ingått i gruppen Husmoderns Bröst och gjort ett antal uppskattade soloshower, albumdebuterade hon i eget namn 1989 och har hittills släppt tio soloalbum. Genom åren har Maria både genomfört ett stort antal konserter, där hennes väl avvägda blandning av drastisk humor, allvar och musikalisk lekfullhet trollbundit publiken.
Hon framför huvudsakligen egen text och musik, men är även hyllad för sina album med Birger Sjöberg-tolkningar och för sina egensinniga tonsättningar av August Strindberg. Maria har även gästat ett antal album med andra artister. Hon är baserad i söderort i Stockholm.

Så här lyder juryns motivering:

”Årets vispristagare är lika snabb i tanken som i ackordväxlingarna. En mångsysslare med rötter djupt i vismyllan som vant hanterat såväl Birger Sjöberg- och Taubesällskapet som utryckningar med Brittakåren. Hon är en prisad visartist, ledamot i Svenska Visakademin, gästlärare vid vislinjen på Nordiska Folkhögskolan och har gett ut ett flertal böcker. Nu tar hon hemma hos-spelningar till en ny nivå i takvåningen i Högdalen. Med ett lysande gitarrspel och en välvässad penna i kombination med bitande ironi, stor humor och humanitet, har hon skapat ett helt eget uttryck i ord och ton. Svenska Vispriset 2021 går välförtjänt till Maria Lindström”.

Så här kommenterar Maria Lindström själv priset:
– Vi som håller på med visor på heltid måste kunna allt! Ändå är vi inga experter … jo på viskonsten, förstås. Tur att det finns ett pris för oss!”.

Svenska Vispriset delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige och är en utmärkelse som tilldelas en person eller organisation som under längre tid kontinuerligt har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige. Pristagaren kan vara en utövande artist, men också någon som har arbetat för visan organisatoriskt eller pedagogiskt. Det utslagsgivande skall vara att arbetet har medfört ökad uppmärksamhet och acceptans för visan som konstform.

Svenska vispriset 2021 finansieras av föreningar och medlemmar i Riksförbundet Visan i Sverige.

Juryn 2021har bestått av förra årets pristagare Jan Hammarlund, Göran Sergel, Visans Vänner Södra Skåne, och Emma Magdalena Larsson, styrelseledamot Riksförbundet Visan i Sverige

För ytterligare information, intervjuförfrågningar och annat, kontakta Maria Lindström: Tel: 070-546 05 51.
E-post: maria@unclemary.nu

Länk till pressbild ovan i hög upplösning

Länk till fler pressbilder

För information om Vispriset och Riksförbundet Visan i Sverige kontakta
Niclas Abrahamsson, ordförande, 070-778 05 73.