Nyhetsbrev februari 2024

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev fwbruari 2024
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.

ViS på Folk & Kultur

Folk & Kultur – Sveriges största kulturpolitiska konvent – arrangerades i Eskilstuna för sjunde året i rad. Närmare 250 seminarier och workshops med fokus på konsten och kulturens roll i samhälls- och demokratiutvecklingen. Visan i Sverige var representerat på många olika plan. Först och främst i den monter som Svenska Musikerförbundets Kvinnokommitté stod bakom och som såg till att ett kluster av musikorganisationer med fokus på jämställdhet kunde samlas på mässgolvet. 
Det senaste numret av Magasinet Visor stod väl synligt i Nätverkstans monter. Även i seminarieprogrammet var Visan i Sverige representerat genom en välbesökt programpunkt arrangerad av MAIS (Musikarrangörer i samverkan) där ViS är aktiv i styrelsen. Musikarrangörens funktion och roll i kulturens ekosystem var rubriken och i panelen deltog företrädare för musiklivet och kulturpolitiker, bland andra Kulturutskottets ordförande Amanda Lind.

Folk & Kultur 2024 bjöd på många bra samtal och idéer till samarbeten. Seminarieprogrammen satte fokus på de utmaningar som kulturområdet står inför men genomsyrades av ett positivt fokus på delaktighet och öppenhet. Kulturminister Parisa Liljestrand ägnade mycket av sitt invigningstal till att prata om den Kulturkanon som Tidöpartierna är på väg att införa. Åsikterna går isär och när SVT Kultur ställde frågan till några av deltagarna på mässan var det Maria Blom, Ideell Kulturallians, Svenska musikerförbundet och ledamot i Visan i Sveriges styrelse som satte fingret på själva problematiken: ”En historia går att beskriva från många olika håll. Så vems historia är det som ska beskrivas?”

Se klippet här: https://www.svt.se/kultur/utmarkt-eller-otroligt-problematiskt-det-tycker-deltagarna-om-en-svensk-kulturkanon
 
Överst tv: Maria Blom i SVT Kultur. Överst th: Från Ideell Kulturallians programpunkt om hotet mot Folkbildningen. Nederst tv: Mais programpunkt om Musikarrangörens roll i kulturens ekosystem. Nederst th: Sofia Sahlin i Kvinnokommitens monter intervjuar Malin Aghed från QueenSound, ett låtskrivarkollektiv som verkar för ett jämställt green room i offentliga musiksammanhang.

Välkommen till årsmöte 17 mars kl 15

Riksförbundet Visan i Sveriges har sitt årsmöte söndagen den 17 mars kl 15:00. Kallelse till årsmöte har redan gått ut på mail. De senaste åren har vi hållit årsmötet på zoom. Det har fungerat bra och antalet som medverkat har ökat successivt. Även om det alltid är trevligt att träffas fysiskt är det här miljövänligt och kostnadsbesparande.

Vi ser gärna att ni skickar in motioner till årsmötet. De ska vara inkomna till styrelsen senast fyra veckor innan, i år alltså senast 18 februari. Skicka till info@visanisverige.se.

Formell kallelse och förslag till dagordning kommer att skickas ut senast fyra veckor i förväg. Se våra stadgar. Vid årsmötet har enskild medlem en röst och föreningarna har röststyrka i förhållande till antalet betalande medlemmar under 2022, dock max 10 röster (kräver minst 170 medlemmar). Vi ser gärna att många deltar på årsmötet från föreningarna men varje förening behöver utse vem som ska företräda föreningen vid en eventuell omröstning.

Övriga handlingar som verksamhetsberättelse, ekonomisk bokslut, verksamhetsplan och budget kommer att finnas tillgängliga på vår hemsidan www.visanisverige.se i god tid före årsmötet.

Vinnare i Viskryss på tvärs

Tack för alla svar som har kommit in till redaktionen. Rätt antal L i korsordet var 23 och vi har dragit en vinnare bland de rätta svaren. Stort grattis till Lennart (meddelas också via mail) som vinner biobiljetter för två personer. Vi rekommenderar såklart dokumentären om Cornelis Vreeswijk ”Somliga går med trasiga skor” men presentkortet gäller för valfri film. 
Facit på krysset finns på www.visanisverige.se inom kort. 

Nordisk Visekaffe på zoom

De nordiska riksorganisationerna tillsammans med Nordvisa bjuder in till en träff på zoom – ett kaffestund där vi kan dela lite om vad som är på gång i våra respektive länder, kanske bli inspirerade till nya samarbeten eller få idéer till spännande projekt.
 

Norsk Viseforum värd för första träffen

Vi kommer att ha ett rullande värdskap för träffarna och först ut är Norge och Norsk Viseforum.

Meld din interesse til post@viseforum.no  Ta og kontakt om du har noen spørsmål.
Man kan også bare spontant delta i møtet så del gjerne informasjonen og lenke til møte videre.

Zoomlänk till premiärkaffe 29 februari kl 18-19: https://us06web.zoom.us/j/85152910811?pwd=zRV0N1YeFzHn0Gh9k7CPEmrlMDJwx5.1

Väl mött!
 

Nu uppgraderar vi medlemshanteringen!

Det mest tidskrävande uppdraget i en ideell förening är utan tvekan kassörarbetet. Ibland även ett detektivarbete med att få ihop inbetalningar på kontoutdrag med personer och adresser. 
Riksförbundet Visan i Sverige har från och med 2024 slutit ett avtal med MyClub som tillhandahåller ett komplett system för medlemshantering. De har specialiserat sig på ideella föreningar och har många stora idrott-, kultur och musikföreningar bland sina kunder. Här finns möjlighet att enkelt nå ut till alla medlemmar, att samla viktiga dokument, administrera kurser och utbildningar, få tillgång till automatiserat faktureringssystem och mycket mer. Det kommer att innebära stora fördelar. Inte bara för ViS utan även för våra medlemsföreningar som kommer att kunna använda en del av funktionerna helt utan kostnad. 
Vi kommer att ha ett specialmedlemsmöte om detta i vår när vi är igång och har blivit lite varma i kläderna. Datum för webbinar annonseras på hemsidan.   

Framtidsutsikter… 

Det bästa med februari är att det helt plötsligt inte är så långt till mars. Och då kan man äntligen börja känna vittring av våren. Ljuset, snödroppar, krokusknoppar och lusten att putta ner små frön i marken och tänka på allt ska gro och växa upp. Lite som jag känner inför att gå igång med Visan i Sverige igen. 

Jag vet inte om någon har noterat att aktiviteten i organisationen minskade något i december för att helt ta paus i januari. Jag har varit tjänstledig. Min mamma gick bort i slutet av november och det har varit något av en omställning. När jag väl rivstartade med två dagars konferens på Folk & Kultur i Eskilstuna och en visionsdag tillsammans med Mais styrelse så såg SJ till att jag fick en hel del tid till reflektion på vägen hem. Och någonstans mellan Katrineholm och Hallsberg uppenbarade det sig för mig hur alla dessa frön som har fått gro under ett par år nu börjar ge resultat. Vi finns med i diskussionen. Vi syns i många olika sammanhang. Magasinet Visor hjälper till att ge en bred och bra bild av visan som genre. Vi bygger samarbete med organisationer i branschen och när jag presenterar mig har folk hört talas om vår organisation. Det är bra. Därför är det olyckligt att Kulturrådet valde att minska stödet till verksamheten i år. Ingen överraskning och vi är inte ensamma. I stort sett samtliga som har sökt stöd inom området ideella amatörkulturorganisationer har fått neddragningar. 
Inför årsmötet försöker vi på alla möjliga kreativa sätt att tråckla ihop en budget som innebär att vi kan ha kvar en verksamhetsledare om än i en mindre omfattning. Vi kommer att bli tvungna att prioritera hårt i vad som ska genomföras. Glädjande nog fick Magasinet Visor fortsatt stöd som kulturtidskrift och vi planerar för två utgivningar detta år. 

För att få något att växa räcker det inte med gröna fingrar, det måste till en hel del näring också. Kan vi inte få det från Kulturrådet får vi hitta andra sätt, söka andra stöd, tänka i nya banor. För det vore synd om allt arbete som nu börjat ge resultat bara vissnar bort. Visan som kulturform är viktigare än någonsin. Visan i sig kommer helt säkert att överleva men det vore väl förbenat skönt om vi kunde fortsätta jobba för att ge den det utrymme i musiklivet som den förtjänar. 

Anna Wirsén
Verksamhetsledare, Riksförbundet Visan i Sverige


Prenumerera på magasinet Visor
Swisha beloppet, 150 kr för två nummer, och ange din mailadress i meddelanderutan så kontaktar vi dig för komplettering av postadress och övriga uppgifter.

Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*