Nyhetsbrev juni/juli

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev juni/juli 2021
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.

Glad sommar!

Här kommer sista nyhetsbrevet innan sommarledighet och semester. Trots att det går åt rätt håll så blir det fortfarande inte som vanligt i sommar. Många festivaler är inställda, en hel del spelplatser stängda. Även om restriktionerna lättar är det svårt att planera. Men vi vill gärna tipsa om Kinnekulle visfestival den 3-4 juli. Du hittar programmet på hemsidan.
Samtidigt vill vi passa på att be er skicka in info om spelningar och aktiviteter som vi kan lyfta i nyhetsbreven. Till hösten går vi igång med att skapa ett forum även på hemsidan så att vi på bästa sätt kan hjälpa till att nå ut med information från medlemmar.

Vi tipsar också om Nordiskt ljus på Folkhögskolan i Kungälv – en mötesplats för konst- och kulturutövare i Norden. Från 12 juli till 8 aug pågår kurser och workshops i olika ämnen och allt  avslutas med en festivalhelg den 6-8 augusti där Frida Hyvönen är en av akterna.

Vad vill du läsa i Visor nr 18?

I början av augusti rivstartar vi med ett redaktionsmöte för höstnumret. Vi tar tacksamt emot tips och idéer til det nya numret. Och gärna feedback på det gamla.
Vi vill fortsätta att utveckla magasinet med intressant läsning, reportage, inspiration och hantverkstips för låtskrivare. Men inte bara det. Vi vill också nå utanför den invigda kretsen och lyfta intresset för visan som kulturform. Vi vill ha artiklar som kan fånga en kulturpolitikers intresse och gärna få en byråkrat att lyfta på ögonbrynet. Vi vill dessutom att alla nyutbildade visartister, singer/songwriters och låtskrivare i det fastlandsskandinaviska språkområdet ska kasta sig över brevlådan när Visor dimper ner. 

Inga små ambitioner, eller hur? Om vi långsamt men stadigt ska nå fram till vårt mål behöver vi er hjälp! Så maila till red@visanisverige.se

Vill du ha något spännande att lyssna på när du tar en paus i hängmattan så klicka in på spotifyspellistan med alla medverkande i magasin nr 17 –  en nordisk visinjektion!
Spellista redaktionellt | Spellista utgivning

Förstudie och webbinarier

Under hösten kommer ViS tillsammans med Kulturens att göra en förstudie kring en digital plattform och mötesplats för låtskrivande. Projektet går under arbetsnamnet Visverkstaden och är tänkt att vara ett komplement till befintliga fysiska träffar och utbildningar. Här skulle nya kontakter kunna skapas och människor mötas utan några geografiska begränsningar. Tillsammans med Kulturens kommer vi i höst att genomföra två inpirationswebbinarier som blir en del av förstudien. 

Nya medlemsträffar till hösten

Nu är vi ute i väldigt god tid… men vi vill att så många medlemmar som möjligt ska  komma på våra träffar. Boka in sista onsdagen i varje månad. Första träffen den 25 augusti kl 18.00-19.30. Länk kommer att finnas på hemsidan.
Varmt välkomna!

Ordförande har ordet

Visvänner, på Riksförbundet och styrelsens vägnar vill jag önska er en härlig vissommar!
Under våren har vi fortsatt framåt i det förändringsarbete som inleddes för snart ett år sedan. Det är mycket arbete som inte syns men som på lite längre sikt har betydelse, t ex vår närvaro vid centralorganisationernas MAIS och AX möten. Vi har utökat vårt kontaktnät och genom att tillsammans kunna ställa oss bakom skrivelser och remissvar visat att vi finns med i kulturdebatten. Vi har inför Statens Kulturråd och de andra ideella amatörkulturorganisationerna fått presentera Riksförbundet, våra medlemmars verksamhet och ge vår bild av hur vi ser på framtiden. Allt sammantaget stärker visan som kulturform. 

Under våren har ViS genomfört 5 styrelsemöten i en bra och konstruktiv anda för våra medlemsföreningars bästa.
ViS har arrangerat tre digitala medlemsträffar som varit mycket uppskattade av de deltagande föreningsmedlemmarna.
ViS har knutit ett närmare samarbete med Norsk Visforum för framtida gemensamma projekt.

I slutet av maj kom besked från Statens Kulturråd att de tillstyrkte delar av vår ansökan om utökat krisstöd till centrala amatörkulturorganisationer. Detta gör att vi kan fortsätta ha Anna Wirsén kvar som verksamhetsutvecklare under hösten vilket är mycket glädjande.

 Kort sagt, ViS har lämnat en aktiv vår bakom sig. Nu tar vi en paus från styrelsearbetet och dyker in i sommaren med alla dess dofter och visor.
 
En liten uppmaning! Vi skulle gärna vilja ha bilder från er sommarverksamhet. Bilderna ska reflektera vad ni gör på era sammankomster. Ni får också gärna fylla på med viscitat som ni vill se på hemsidan.
Maila till info@visanisverige.se
 
Till sist: Följ Folkhälsomyndighetens anvisningar, men glöm inte bort att spela visor och ta väl hand om er själva och varandra!

Vänliga hälsningar
Niclas Abrahamsson
Ordförande Riksförbundet Visan i Sverige
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*