Nyhetsbrev december

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev december 2021
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.

Magasinet Visor nummer 18

Nu är magasinet Visor på väg ut i brevlådorna med massor av spännande läsning. Vi fortsätter utforska låtskrivandet. Vad är det som inspirerar? Vad får man skriva om?

Årets Prøysenpristagare, Egil Hegerberg, är en av dem som tänjer gränserna. Han skriver för att ”Det ska vare gøy” och har i tio år gjort en en ny visa för varje konsert! Maria Lindström, mottagare av Svenska Vispriset 2021, berättar för Anders Lundquist om sin resa med visan. Christina Kjellsson och elever på Rim & Reson-kursen delar med sig av låtskrivartips. David Anthin berättar för Stina Elg om arbetet med visboken ”99 visor och en psalm”, som nu ingår i Svenska Akademiens klassikerserie. Läs också om Mikael K från Danmark som antog utmaningen att göra EU-politikens ofta abstrakta och svårförståeliga ämnen till gripande musikaliska berättelser med människan i centrum.

Vi publicerar några av artiklarna på vår hemsida. Men vill du vara säker på att kunna läsa hela tidningen kan du teckna en prenumeration. 100 kr för 2 nr direkt till din brevlåda.
Info om prenumeration på ViS hemsida.

Julglögg på zoom 

Ta på dig tomteluvan, fyll glaset med något varmt och sött och kom med in i värmen på skärmen. Visan i Sveriges zoomlänk är öppen mellan klockan sju och åtta på kvällen. Ja, vill man hänga kvar en stund till går det också bra. 
Kanske vill du sjunga en julvisa, berätta en julsaga eller bara titta förbi i fem minuter och önska God Jul till gamla och nya vänner. Öppet för alla visvänner och singer/songwrajtare!

Torsdagen 16 december kl 19.00–20.00 på Zoom.

Välkommen!
 Foto: Kelli Marie Jaama

Nordiska Visskolan på turné

Våren 2022 åker Nordiska Visskolan på turné. Vi besöker gärna visföreningar, skolor, pubar, kulturhus och vardagsrum runt om i Norden – alla möjliga sammanhang där musik som vill berätta något kan passa och behövas.

Vill du boka en konsert med någon av grupperna under turnéperioden 9-20 mars?

Kontakta linjeledare maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se

När något går galet…

…hjälper det att ha en bra försäkring. Det är inte självklart att hemförsäkringen täcker dina instrument, speciellt inte om du är ute på speluppdrag. Genom ett samarbete med Sveriges Orkester­förbund kan Visan i Sverige erbjuda alla medlemmar en bra och förmånlig instrumentförsäkring. Den gäller i hela världen och du kan även försäkra tillbehör, t ex mikrofoner och ljudanläggning.

Prisexempel: En gitarr värd 10 000 kostar 90 kr/år att försäkra. Skulle något hända är självrisken är 1250 kr.

Du hittar instruktioner och tecknar försäkringen​ på SOFs hemsida www.orkester.nu Där finns också allmänna försäkringsvillkor. Viktigt att du kryssar för rutan om medlemskap i Visan i Sverige.

Ett år med Visan i Sverige 

Snart nyår och räkenskapens och återblickarnas tid. Fantastiskt och frustrerande på samma gång. Vad har jag åstadkommit? Det går alldeles för långsamt… eller? Och alla dessa idéer, men hur ska jag nå ut? Och är det verkligen försvarbart att trycka en tidning?

Så tänker jag tillbaka på när jag började här för drygt ett år sedan. Jo, det har allt hänt lite. Hemsidan, som nu känns lite gammal, ligger i startgroparna för en uppdatering. Medlemsträffarna, än så länge med få deltagare, men så viktig för att hålla kontakten med medlemsföreningarna. Evenemangskalendern, som jag hoppas att kunna visa en första glimt av redan på Julglöggsträffen. Och det senaste projektet där vi fått stöd från Kulturrådet för att ge unga artister möjlighet att komma ut och spela och samtidigt kunna stödja föreningar som behöver en boost när de ska igång med verksamheten igen. Mer info om detta på det nya året. 

Ja, och så telefonsamtalet från Hasse på Konstnärsnämnden som bjuder in till Runda Bord-samtal. Det känns lite bra att i den långa listan av Musikerförbund, STIM, SKAP och Export Music Sweden står det längst ner: ViS.

Jag blir också överraskat glad när jag chattar med den unga artisten Fenja från Danmark, angående intervjun i magasinet Visor. Hon frågar var hon kan läsa den online och lite ställd svarar jag att det går inte för det är en fysisk tidning. 
– Det er fantastisk, at der stadig er trykte og fysiske medier! Det elsker jeg. Hurra for at I holder fast i det
Så vi håller fast och håller tummar för att Kulturrådet ska bifalla vår ansökan om medel till tidningsproduktionen. Svaret kommer innan jul.  

Anna Wirsén
Verksamhetsutvecklare, Riksförbundet Visan i Sverige

Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*