Ansökan öppen till 13 oktober

Nu kan du söka Masen-stipendiet!

Vi söker dig som är ung och som skriver egna visor eller tolkar andras. Masen-stipendiet är ett stöd, en välment knuff och en uppmuntran till att utvecklas som artist inom visgenren.
Stipendiet består av 10 000 kronor (till inspiration och utveckling inom visa och singer-songwriting), artistrådgivning, coachning av demoinspelning samt avgift till Särö visträff 3–5 november där stipendiet delas ut.

Skicka din ansökan till masen@visanisverige.se

Ansökan ska innehålla kontaktinformation och ett personligt brev med en beskrivning av dig som artist samt en motivering till att just du ska bli stipendiat. Bifoga länk till ljudfiler, minst två, max fem låtar.

Sista dag för ansökan: 13 oktober

Du kan söka stipendiet om du är mellan 18 och 30 år.
Du behöver också vara medlem i Riksförbundet Visan i Sverige (så blir du medlem) eller i någon av våra 33 medlemsföreningar, se lista här. Masen-stipendiet delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige tillsammans med Masens vänner.


/

Thore ”Masen” Eliasson fick sitt musikaliska genombrott med gruppen Jailbird Singers som gjorde succé i mitten av 60-talet. Sedan gruppen upplösts flyttade Tohre hem till Dalarna där han fortsatte musicerandet och värnade varmt om viskonsten.

Efter Thores bortgång träffades de tre vännerna Hasse Karlsson, Peter Carlsson och Gudmund Jannisa i Grycksbo, och diskuterade möjligheten att skapa ett minne efter Thore i form av ett pris, en fond eller ett stipendium. Det blev inte bara snack. I slutet av maj 2022 uppfördes en minneskonsert i ett fullsatt Folkets hus i Nyhammar. Biljettförsäljningen plus intäkterna från en bok om Thores liv som såldes i samband med arrangemanget gav ett överskott som möjliggjorde en finansiering av ett stipendium. Den första stipendiaten blev Ellinor Brolin från Ludvika i Dalarna. Inför 2023 går Riksförbundet Visan i Sverige in som aktiv medarrangör och genom samarbetspartners laddas priset med ytterligare värde.

Masen-stipendiet vill uppmuntra unga visartister och hålla viskonsten levande.