Nyhetsbrev augusti 2023

*|MC:SUBJECT|*
Nyhetsbrev maj 2023
View this email in your browser

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du står på vår kontaktlista. Om du är mottagare för en visförening vill vi att du skickar det vidare till medlemmarna i din förening då det är vår önskan att alla enskilda medlemmar ska nås av nyhetsbrevet. Du kan också be att föreningsmedlemmarna går in på www.visanisverige.se och registrerar sig som prenumeranter.

Vem ska få Svenska Vispriset 2023?

Nu är det dags att lyfta fram de eldsjälar som jobbar för visan. Skriv namn på den person du vill nominera tillsammans med en kort motivering och skicka till  info@visanisverige.se. Vi tar emot nomineringar fram till och med den 1 september.

Svenska Vispriset ska gå till en person eller organisation som under en längre tid kontinuerligt har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige. Det delas ut under festliga former på Särö Visträff i höst. Här kan du läsa om tidigare års pristagare.

ViS medlemsträffar på zoom
Onsdag 30 augusti kl 19.00

Alla representanter och medlemmar i våra medlemsföreningar och alla personliga medlemmar är varmt välkomna till en ny omgång med träffar på zoom – sista onsdagen i varje månad. Här är länken till augustiträffen. Du är varmt välkommen att titta in en stund och säga hej, berätta om något roligt som har hänt eller om en idé du har. Denna gången kommer det bland annat att handla om hur hur vi ska kunna hjälpas åt att få igång vår fina evenemangskalender som är tom inför hösten. Maila gärna till anna.wirsen@visanisverige om du har någon speciell fråga du vill ta upp till diskussion. Träffen börjar kl 19 och vi håller på max en timma. Hoppas vi ses!
 

Anmäl dig till Särö Visträff!

Nu är anmälningen öppen till den årliga visträffen på Säröhus. Visträffen har har funnits i 41 år och följer ett mycket enkelt recept. Man tar ett par hundra visälskare från hela Norden och släpper in dem på fredagskvällen. På söndagen släpper man ut dem igen, motvilligt. Däremellan glädje.

Årets tema och seminarieämne 2023 är ”Musikvideo i visans tjänst”. Redan innan träffen hoppas vi få igång ett samtal där vi kan dela med oss av intressanta visvideos och samtala om saker som: Varför? Kan det göras bättre? Var visas de och var skulle de kunna visas? Har du sett någon visvideo du tycker är ovanligt bra, spännande eller annorlunda?  Maila länk och dina kommentarer till sarotraffen@gmail.com
Du får också gärna tipsa om bra artiklar och personer som är intressanta att diskutera med. Filmare? Producenter? Filmvetare? Tänk fritt.

Aktuella priser till träffen och övrig info skickas ut via nordvisas nyhetsbrev. Du kan abonnera på det här. Observera att det är ny adress till anmälningen: sarotraffen@gmail.com

Nytt för i år – sök stipendium om du inte har råd

Vi som gärna vill till Säröträffen kan delas in i 4 grupper
1. Vi som har råd.
2. Vi som kan ta oss råd.
3. Vi som borde planerat bättre.
4. Vi som är skitfattiga.
Av en anonym välgörare har vi i år fått 10.000 SEK för att hjälpa några ur grupp 4 att kunna komma och vara med. Det finns 10 stycken tusenlappar att söka. 

Du som vill söka:
Så här gör man: Berätta varför just du vill komma och inte har råd om du inte får lite hjälp. Skriv detta i ett mail till sarotraffen@gmail.com
Du som känner till någon som du tycker borde vara med men som inte har råd. Kontakta personen och berätta om den här möjligheten! Du kan söka för deras räkning med dina argument så länge du har deras tillåtelse.

Boka en annons magasinet Visor!

Nytt album, konserter, kurser eller julklappstips? Nu är det tid att boka annons inför höstnumret som kommer ut i början av november. Annonspriser från 1200 kr och uppåt. Kontakta Anna Wirsén för mer information.  

Visor är en tidskrift med fokus på visa och singersongwriting. Våra läsare är låtskrivare, artister, vistolkare, lyssnare – alla som är nyfikna på visor och textburen musik. Vi skriver om hantverket och konstformen. Vår vision är att visa på bredden inom genren och öppna upp för nya uttryck. Magasinet har en nordisk utblick och innehåller även artiklar på norska och danska. I varje nummer publicerar vi info om nyutgiven musik – ett skyltfönster med en unik blandning av album från hela norden. 

Prenumerera på magasinet Visor
Swisha beloppet, 150 kr för två nummer, och ange din mailadress i meddelanderutan så kontaktar vi dig för komplettering av postadress och övriga uppgifter.

Vad händer i Visan i Sverige? 

Medlemsträff och nyhetsbrev, uppdatering av hemsida och evenemangskalendern, magasinet Visor och eventuellt deltagande på Bokmässan, två månader kvar till Säröträffen och allt som ska ske innan dess. Det blir en spännande höst.

Styrelsen i Visan i Sverige inleder hösten med en arbetshelg på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Det är många punkter på dagordningen och det blir två fullmatade dagar. Vi kommer också att få träffa de nya visskoleelverna och det är inspirerande att höra dem spela och få lite input på vad de tänker att riksförbundet kan göra för dem.

I samband med arbetshelgen pågår också en nordisk viskonferens som arrangeras av Nordvisa och det blir samtal om vilka insatser som skulle genomföras för att öka samarbetet mellan länderna, skapa intressanta projekt och arbeta tydliga med att främja visan i Norden.
Under helgen pågår juryarbetet så om du inte redan gjort det, nominera den du tycker ska få priset 2023. Se info ovan. 

Svenska Vispriset finansieras till största delen av ViS medlemmar. Och som vanligt kommer vi att kontakta alla medlemmar för att höra om ert bidrag till priset. Har du inte fått samtal med känner att du vill ge ett bidrag kontakta gärna Ingegerd Wessel som är ansvarig i arbetsgruppen för vispriset. 

Höstens nummer av tidningen är i gång och vi tar gärna emot tips på nyutgivna album. Skicka till red@visanisverige.se Arbetet med vår digitala sida är högst tillfälligt satt på paus då det saknas medel och tid för att färdigställa och sjösätta den. Det är också en av de punkter vi kommer att prata mycket om under helgen. Hur vi ska hitta resurser och hur vi kan förenkla och effektivisera delar av arbetet. Organisationens verksamhet blir alltmer omfattande och den kräver i stort sett daglig närvaro. Med en allt mer kärv kulturpolitik och varsel om neddragningar från kulturrådet ska vi ha gott om tid till kreativa diskussioner kring ekonomi och finansiering på vårt arbetsmöte.

Men innan dess finns det tid att njuta lite av sensommarsol och musik. Just nu pågår den danska festivalen i Tønder, en av de stora inom traditionell och modern folkmusik. Det har blivit lite av sommarens höjdpunkt för mig. Och en extra energiladdning till batterierna inför hösten. Här blandas irländskt, skotskt, amerikanskt folk, country, blues, jazz och nordisk visa… Här har Cornelis spelat, här har jag lyssnat på John Prine och i kväll står Niels Hausgaard på min konsertlista… Det är musik från morgon till sena natten och massor av glada, musikintresserade och inte minst hängivet lyssnande människor. Och allt det där med genrer mister sin betydelse. De som spelar här har något att berätta. 

Anna Wirsén
Verksamhetsledare, Riksförbundet Visan i Sverige

Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*