Visor nr 17 – med texten i fokus

Nu i dagarna landar vårnumret i brevlådorna hos våra prenumeranter. Det är ett 68-sidigt magasin som sätter låtskrivarens verktyg – texten – i fokus.

I den nordiska temaartikeln Om texter och tabun berättar Kajsa Grytt om varför hon dras till att skriva om det som är laddat och sårbart. Det gör också danska Sys Bjerre, svenska Maud Lindström och finlandssvenska Lina Teir bosatt i Norge.

I tidningen möter du också Iiris Viljanen som vann Årets Visa på Manifestgalan och Tuva Syvertsen från Valkyrien Allstars, årets mottagare av det norska Prøysenprisen. Vi har två intervjuer med två olika artister som har valt att skriva på dialekt. Att det tar fram något äkta i uttrycket menar både Rikke Thomsen som sjunger på sønderjysk och Jørgen Nordeng som rappar på bred nordnorsk. Jørgen fick dessutom Alf Prøysens Ærespris i år.

På Solrosen i Göteborg kan barn och ungdomar som har en frihetsberövad förälder mötas. Här arbetar man med låtskrivandet som ett sätt att öppna upp för kommunikation. Den artikeln är öppen för läsning på hemsidan. Du kan också lyssna på ett urval av låtarna i en video från releasen av handledarmaterialet.

Sist men inte minst tar vi pulsen på det nordiska samarbetet i en intervju där chefredaktör Liv Bakke Kvinlog pratar med Sara Indrio, som har arbetat nordiskt – som inhyrd musiker och med egna produktioner. Nu aktuell som verksamhetsledare på Dansk Artistforbund.

Vill du prenumerera på tidningen så har du länken här eller så kan du teckna ett personligt medlemskap så kommer tidningen med på köpet.