Berörande vispunkaren Elin Callmer får stipendium för förnyelse av visan

Foto: Matilda Svensk

För att synliggöra nya yngre visartister, och för att uppmärksamma visprofilen Hanne Juuls gärning som tidigare mångårig ledare för Visskolan, delar Nordiska folkhögskolan i Kungälv ut ett stipendium i hennes namn. Årets stipendium för förnyelse, förädling och utveckling av visan, går till Elin Callmer från Stockholm, som med ”kraftfull, intensiv, närvarande och orädd ” röst och scenperson, och ”extraordinär lyskraft och med punkens kraft och nerv som fond, inte sällan med humor och glimten i ögat, utan omsvep kommunicerar starka och berörande sånger om vardagens liv och död”. Elin Callmers debutskiva Frustration (Troglodyt produktion) nominerades till Manifestpriset för årets visalbum tidigare i år.

Om årets stipendiat Elin Callmer
Elin Callmer är född 1989 och bor i Stockholm. Hon började spela punk och rock i olika konstellationer på högstadiet i Björkhagen där hon växte upp. Punken är fortfarande en viktig utgångspunkt i hennes konstnärliga uttryck.
– Jag skulle beskriva det som enkla treackordslåtar med angelägna texter, både med allvar och humor. Jag kommer från den feministiska myllan, och undersöker, utmanar och kritiserar makt, sexualitet och snäva könsroller. Även visan kommer från en folklig och antiauktoritär tradition. För mig är det intressanta och viktiga med visan att texten och melodin samverkar, och att fokus ligger på berättandet och mötet med publiken.

De två åren, 2014-2016, på Nordiska Visskolan beskriver Elin som lärorika och inspirerande.
– Jag blev bildad och fick syn på den rika nordiska vistraditionen, men utvecklades också i mitt eget artisteri genom att jag fick arbeta fokuserat med att ta fram vad jag ville berätta. Man befann sig hela tiden i en kontext med andra engagerade text- och musikkonstnärer, och lärde sig så mycket av sina klasskamrater och andra deltagare.

Av Hanne Juul lärde hon sig att bli medveten om vad hon gör på scenen, och arbeta aktivt med sitt scenspråk och uttryck.
– Jag lärde mig att lita på sin intuition, och att min röst, riktning och berättelse håller.  Om man går upp på scenen måste man lita på sin version av det man vill göra för att vara angelägen och trovärdig – hallå, här står jag, och det jag har att säga är viktigt! Annars kan man lika gärna skita i det

Motiveringen:
Det sägs att rösten är själens spegel. Elin Callmer, årets mottagare av Hanne Juul-stipendiet har och är en magnifik röst både sceniskt och som vispoet.
Vill man beskriva Elin Callmers konstnärskap är det omöjligt att komma förbi rösten. Kraftfull, intensiv, närvarande och orädd. Elin och Elins röst berättar om det som är viktigt och vi i publiken kommer inte undan hennes engagemang.
Punken är Elin Callmers ingång till visgenren. Det märks när hon i visan utdelar poetiska och samtidigt väldigt raka käftsmällar. Med sin extraordinära lyskraft, och med punkens kraft och nerv som fond, inte sällan med humor och glimten i ögat, kommunicerar hon utan omsvep starka och berörande sånger om vardagens liv och död. Elin har utvecklat ett alldeles eget uttryck inom viskonsten. Genom sitt arbete med att utforska alla möjligheter för scenisk kommunikation kommer Elin att bli en stark förebild för andra.
Elin Callmer är utbildad dramapedagog och verkar inom bl.a. teater. Hon har sedan sin tid som deltagare på Nordiska Visskolan 2014-16 också besökt skolan som gästlärare, och har ett brinnande och brett engagemang för visan och folkbildningen. I våras släppte Elin albumet Frustration (Troglodyt produktion), som var en av de nominerade till Årets visa på Manifestgalan 2021.
Med stor glädje utnämner vi Hanne Juul-stipendiets tredje stipendiat, för utveckling, förädling och förnyelse av visan som konstform: Elin Callmer!”

Om Hanne Juul-stipendiet
Vissångerskan Hanne Juul är en centralfigur inom den nordiska visan, som artist och föreningsengagerad, men inte minst som pedagog. I närmare trettio år ledde hon Nordiska Visskolan – nordens främsta och numera enda visutbildning. I samband med att hon gick i pension 2019 inrättade Nordiska folkhögskolan ett stipendium i hennes namn, som ska gå till en visartist som utvecklat, förädlat och förnyat visan som konstform. Tidigare pristagare är Jenny Almsenius och Jonathan Hilli.

Hanne Juul-stipendiet offentliggjordes och delades ut den 24 april 2021. Stipendiekonserten är uppskjuten till hösten 2021 pga covid-19.