Svenska Vispriset 2020 går till Jan Hammarlund

Visartisten, vislegenden och viskompositören Jan Hammarlund är den värdige mottagaren av 2020 års Svenska Vispriset som delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige.

Jan Hammarlund, född 1951, har på en rad olika plan varit en viktig förebild för massor av svenska visartister i många decennier. Han var en del av den progressiva musikrörelsen, han engagerade sig mot Vietnamkriget på 70-talet, det var han som introducerade den chilenska vissångerskan Violetta Parra i Sverige. Hammarlund var på sin tid kontroversiell som den tidigaste scenartist som kom ut som öppet homosexuell i Sverige. Joan Baez är hans förebild och Malvina Reynolds hans mentor. Hans mest kända låt är ”Jag vill leva i Europa” tolkad av bl a Arja Saijonmaa. Han har även jobbat med scenkonst inom teater och opera och bland annat tolkat Schubert.
Denne mångfacetterade artist får nu ta emot det prestigefyllda Svenska Vispriset av Riksförbundet Visan i Sverige (VIS) för sitt breda viktiga livsverk i visans tjänst.


I år meddelades pristagaren per telefon och samtalet direktsändes på zoom. Här kan du se videon när Alexander Zuniga Diaz berättar den goda nyheten för Jan Hammarlund.

Juryns motivering finner du här och även länkar till tidigare pristagare.


Svenska Vispriset är en utmärkelse som tilldelas en person eller organisation som under längre tid kontinuerligt har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige. Pristagaren kan vara en utövande artist, men också någon som har arbetat för visan organisatoriskt eller pedagogiskt. Det utslagsgivande ska vara att arbetet har medfört ökad uppmärksamhet och acceptans för visan som konstform.

Bakom Svenska Vispriset står Riksförbundet Visan i Sverige – VIS. Årets pris finansieras av följande medlemmar i VIS: Nordvisa/Chris Jangelöv, Visfestivalen i Lund, Gällersta Visfestival, Ruben Nilson Sällskapet, Samfundet Visans Vänner, Samfundet Visans Vänner i Uddevalla med omnejd, Visans Vänner i Karlshamn, Visans Vänner Skaraborg, Visans Vänner i Södra Skåne, Visans Vänner i Västerås till minne av Gunnar Syréhn och Göran Eskilsson, Visklubb -67, Visklubben Skeppet, Visum – Visans vänner i Umeå samt YTF – Yrkestrubadurernas förening