Ny verksamhetsledare

Riksförbundet ViS har under en längre tid jobbat för en förnyelse av förbundet. En del av detta var att anställa en person som kunde konkretisera de idéer och ambitioner som kommit fram till under utvecklingsprocessen och som kommer att leda till att ett mer professionellt riksförbund möter er våren 2021.

Efter en urvalsprocess med många kompetenta sökande valde styrelsen att anställa Anna Wirsén, som har insikt i visans genre men också en lång erfarenhet av leda projekt och arbeta med marknadsföring.


Så här skriver Anna om sig själv och sin syn på tjänsten:
”Från och med den 16 november och fem månader framåt kommer jag att arbeta för Riksförbundet Visan i Sverige. Mitt uppdrag blir att utveckla och förverkliga den plan som styrelsen har lagt grunden till. Så här i starten vill jag passa på att presentera mig. Men först…Stort tack för förtroendet. Jag känner mig oerhört privilegierad som i Corona-tid, då mycket annat står stilla, får ta tag i ett spännande projekt och låta hjärnan gå igång på full fart. Att jag dessutom får kombinera mitt engagemang för visan med mina tidigare yrkeserfarenheter är helt enkelt… megafedt. Jo, jag bor samman med en dansk…

Om någon frågar vad jag har för yrke är det svårt att komma med ett kort svar. Jag har alltid haft tre ben att stå på. Och det är sällan jag har balanserat på bara ett av dem. Under mina 23 år på Svenska Mässan i Göteborg har jag delat min tid mellan grafisk formgivning och marknadsföring, i många år inhouse AD på Bokmässan, och seminarieproduktion som programchef för olika mässor. Hela tiden har vissångerskan och låtskrivaren Anna Wirsén funnits med även om hon av tidsskäl inte kunnat ta så stor plats som jag önskat. Det ändrade jag på och sedan 2016 och fram tills nu har musiken varit min huvudsakliga sysselsättning.

För mig är visan den coolaste musikformen. Jag menar, vilken annan musikalisk genre har fått ett Nobelpris? Dylan sjunger visserligen på engelska men i min värld är det visor – på ett annat språk. I en annan del av världen skulle någon kalla den svenska visan för world music.
Visor finns omkring oss utan att vi tänker på det. Det är en tradition som lever och ständigt förnyas. Som utvecklas i mötet mellan människor och kulturer. Visan är tonsatta ord som berör, eller stör, som tröstar eller får en att skratta och gråta – på samma gång. Och melodin gör den till ett språk som kan nå över alla gränser.

Det säger sig självt att visan ska ha ett starkt riksförbund som kan lyfta frågeställningar och representera den i alla sammanhang, inte minst i den kulturpolitiska diskussionen. Det ska finnas en plattform där visföreningar och låtskrivarklubbar kan få inspiration och hjälp att utvecklas, och ett nätverk där man kan utbyta erfarenheter. Där man tillsammans kan påverka. Det är en stor uppgift som Riksförbundet Visan i Sverige har. Under de femton år som förbundet har funnits har man med hjälp av eldsjälar och ideella krafter kommit väldigt långt. Nu är det dags att ta nästa kliv. Det mycket som ska hända de närmaste månaderna. Och det är utmanande, men framför allt… det ska bli otroligt spännande att få vara en del i detta arbete!

Anna Wirsén
Verksamhetsutvecklare
Riksförbundet Visan i Sverige”