Rapport VisRiksdag 2011

Fredagen den 15/4 färdades en munter tropp — bestående av Lasse Zackrisson, ordförande, Christer Jilder, sekreterare, Samuel Trygger, nominerad suppleant och Bernt Johansson, representant för Svenska Visteatern — från Stockholm till Göteborg för en helg späckad av aktiviteter. Fredagen skulle innehålla revy, lördagen skulle innehålla vistolkningsseminarium och konsert och söndagen skulle innehålla VisRiksdag — en angenäm helg på alla sätt och vis.

Fredag

Efter bilfärd med tillhörande lunchpaus anlände vi till Göteborg och begav oss omedelbart till Teater Aftonstjärnan för avnjutande av ”Freud i farstun” — en alldeles nyskriven revy av och med Agneta Danielsson, Gunnar Källström, KG Malm, Dan Viktor och Bernt Andersson. Våra förhoppninngar och förväntningar på föreställningen hade inga som helst problem att infrias. Ensemblen ångade på med burlesker och samhällskommenterande revynummer i två välmatade akter som hela salongen alldeles uppenbart njöt till fullo av — och så även vi. Därefter stuvade vi åter in oss i bilen för vidare färd till Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, natthärbärge och lördagens och söndagens verksamheter.

Lördag

Efter en god natts sömn, en stärkande frukost, några timmars strövande i omgivningen, en del förberedelser inför söndagen, samt därpå en stadig lunch, samlades VisRiksdagens representanter och fyra av visskolans elever (de som ännu inte hade gett sig av inför lovet) för ett vistolkningsseminarium under ledning av Hanne Juul. Det går inte i detalj att gå in på de timmarna, men jag kan ju säga att ingen — oavsett antal verksamma vissångarår — fann sig vara helt avspänd och i avsaknad av nervositet när den hamnade inför Hannes granskande blickar och öron, och ingen fann sig heller stå utan kreativa tips på möjligheter att vidareutvecklas och förbättras. En synnerligen angenäm upplevelse!

Efter avslutat seminarium vankades middag och därefter konsert med de fyra visskoleeleverna. Det var Stina, Gustav, Elin Louise, och Daniel som under en knapp timmes tid framförde egenskrivet material, tolkningar av andra visdiktare och översättningar av Dan Andersson till norska. Vi var helt klart vederbörligt imponerade av konserten och det kan bara konstateras att Visskolan genererar vissångare och -sångerskor som håller en mycket hög klass, så det är verkligen inget fel på återväxten! Efter konserten spenderades resten av kvällen med att alla församlade umgicks och spelade en visa var — ett trevligt sätt att klämma lite mer på varandra. Och sedan var det dags för kudden.

Söndag

Efter avklarad frukost samlades 15 representanter för 15 olika medlemsföreningar för att hålla VisRiksdag 2011. Under två timmar diskuterades åtskilliga planer för det kommande och det nästkommande året. Det diskuterades Visa Day 2011, Barnkulturåret 2012, eventuell tidskriftsutgivning, hemsidan, och — som i alla kreativa sammanhang — hamnade diskussionerna då och då i en och annan inte helt vidkommande sak. Dock: En god ordförande håller styrsel på mötena och vi är mycket glada åt Lasse Zackrisson!

Det var även val till styrelsen och valberedningen hade gjort ett gott förarbete så i tur och ordning valdes, helt utan något som helst form av mankemang, Gun Hemström till vice ordförande, Tommy Rådberg till kassör, Christer Jilder och Monika Söderberg till ordinarie ledamöter, samt anne-Li and, Karl-Anton Hansson, Göran Sergel och Samuel Trygger till suppleanter.

Efter avslutad VisRiksdag, konstaterade de församlade sig vara synnerligen nöjda med helgen och sedan vinkade en del och tackade för sig och en del samlades och åt lunch innan avfärd tillbaka till sina hem eller ut i världen.

Nu hoppas vi i styrelsen naturligtvis även att inspirationen och de kreativa diskussionerna från helgen ska sippra ut i förbundets verksamhet och göra att 2011 innebär mer och mer utveckling för visan i Sverige.

Samuel Trygger
Webmaster