2008 Johan Johansson

Svenskavispriset08

Svenska Vispriset 2008 gick till Johan Johansson!

Vissångaren, producenten och arrangören Johan Johansson har fått Svenska Vispriset 2008! Priset delas ut för nationella insatser för nyskapande och nytänkande av kulturarvet visan. Johan Johansson fick ta emot priset på måndagen 22 december vid en ceremoni på Mosebacke i Stockholm.

Johan Johansson fick priset för sina viktiga insatser för att förnya visan och bredda visan mot nya generationer och en större publik.

Juryns motivering lyder:
”För betydelsefulla osjälviska insatser för att förnya och föra ut visan i nya kretsar, för en unik förmåga att samla unga människor kring visan och för sin roll som inspirationskälla för både nya och etablerade visartister, tilldelas Johan Johansson 2008 års Svenska Vispriset av Riksförbundet Visan i Sverige.”

Johan Johansson och Vispriset i Västervikstidningen

“Punkare får vispris”, SR Mitt i Musiken.

sydsvenskan.julafton2008

Från att ha varit en av förgrundsgestalterna och ledarna inom den svenska punkrörelsen, har pristagaren på ett naturligt och spännande sätt utvecklats rakt in i vår svenska breda vissångar-, trubadur- och singer/songwritertradition, där han med ett ofta osjälviska engagemang och arbete som producent ser till att nya artister får en chans att möte en ny och större publik.

Han arbetar idag dels som artist med eget material, dels som producent och arrangör. Bland artister han fört fram kan nämnas visångarna Sanna Carlstedt, Dan Viktor, Frasse Haraldsen, m fl. Bland artister han jobbar och jobbat med som producent och medmusiker kan nämnas Kjell Höglund, Stefan Sundström, Lasse Winnerbäck, Lars Demian, Carl-Johan Vallgren m fl.

Hans egen produktion pekar mot den tradition bl a Cornelis skapade med satiriska, humoristiska och samhällskritiska texter.

Som arrangör drev han under en rad år viskvällar på Nalen under namnet Kompledigt – ett arrangemang som sedan ett par år utvecklats till en välbesökt visfestival i Köping i samma anda som på Nalen – och som i somras även arrangerades på Kulturhustaket i Stockholm.