2020 Jan Hammarlund

Foto: Jeanette Andersson

Svenska Vispriset 2020 går till Jan Hammarlund

 Visartisten, vislegenden och viskompositören Jan Hammarlund är den värdige mottagaren av 2020 års Svenska Vispriset som delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige – förkortat VIS.
Jan Hammarlund, född 1951, har på en rad olika plan varit en viktig förebild för massor av svenska visartister i många decennier. Han var en del av den progressiva musikrörelsen, han engagerade sig mot Vietnamkriget på 70-talet, det var han som introducerade den chilenska vissångerskan Violetta Parra  i Sverige. Hammarlund var på sin tid kontroversiell som den tidigaste scenartist som kom ut som öppet homosexuell i Sverige. Joan Baez är hans förebild och Malvina Reynolds hans mentor. Hans mest kända låt är ”Jag vill leva i Europa” tolkad av bl a Arja Saijonmaa. Han har även jobbat med scenkonst inom teater och opera och bland annat tolkat Schubert.
Denne mångfacetterade artist får nu ta emot det prestigefyllda Svenska Vispriset av Riksförbundet Visan i Sverige (VIS) för sitt breda viktiga livsverk i visans tjänst.

Motiveringen: ”Årets pristagare är en äkta världsmedborgare som under hela sitt verksamma liv verkat för att vidga visans horisonter. Som artist har han med sin alldeles speciella timbre introducerat oss för visor från en mängd utomnordiska länder. Som gästlärare på Nordiska Visskolan breddar han deltagarnas repertoarkännedom och berättar engagerat om olika vismakare och vistraditioner från Europa och Nord- och Sydamerika.Vid 23 års ålder introducerade han Violeta Parras visor för Sverige, både i översättning och på originalspråk.Tillsammans med Bella Ciao-gruppen har han spridit den italienska visan och med egna visor tar han oss till Schuberts Wien och ett krigsdrabbat Irak.
Nästan mer än de geografiska gränserna har vår pristagare vidgat de politiska gränserna inom visan. Som tidigt öppen homosexuell och med låtar som ”Sexualpolitiskt snack” och ”Ville” lade Jan Hammarlund grunden för framtida HBTQIA + visartister och deras visor. Alltid med gubbkepsen på hjässan och ett vänligt leende på läpparna.”

Svenska Vispriset är en utmärkelse som tilldelas en person eller organisation som under längre tid kontinuerligt har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige. Pristagaren kan vara en utövande artist, men också någon som har arbetat för visan organisatoriskt eller pedagogiskt. Det utslagsgivande ska vara att arbetet har medfört ökad uppmärksamhet och acceptans för visan som konstform.

Tidigare mottagare av priset är bl a Sid Jansson, Jeja Sundström, Johan Johansson, Carin Kjellman, Sture Ekholm, Jan-Olof Andersson, Christina Kjellson och inte minst de båda ansvariga för visutbildningarna vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv och Gamleby folkhögskola i Västervik Hanne Juul och Ingrid Hogman. Juryn 2020 har bestått av förra årets pristagare Jeja Sundström, samt Anton Höber, kursledare på Nordiska Visskolans fördjupningskurs, Alexander Zuniga Diaz och Emma Magdalena Larsson, styrelseledamöter Riksförbundet Visan i Sverige.

Bakom Svenska Vispriset står Riksförbundet Visan i Sverige – VIS. Årets pris finansieras av följande medlemmar i VIS: Nordvisa/Chris Jangelöv, Visfestivalen i Lund, Gällersta Visfestival, Ruben Nilson Sällskapet, Samfundet Visans Vänner, Samfundet Visans Vänner i Uddevalla med omnejd, Visans Vänner i Karlshamn, Visans Vänner Skaraborg, Visans Vänner i Södra Skåne, Visans Vänner i Västerås till minne av Gunnar Syréhn och Göran Eskilsson, Visklubb -67, Visklubben Skeppet, Visum – Visans vänner i Umeå samt YTF – Yrkestrubadurernas förening