Seminarieprogram 14 Umeå klart

Hela programmet, folkgalan.se. GALAHELGENS PROGRAM / KRINGAKTIVITETER

Länk här.

Arrangemang: Riksförbundet Visan i Sverige, nedan.

FREDAG 10.00-11.30

Så skriver man roliga texter
- handfasta tips och mycket nöje med Ola Aurell, sjungande komiker.
Han arbetar med visan som utstuderat humoristisk form. Du är välkommen till en frejdig föreläsning där han delar med sig av metoder och knep samt frossar i exempel på hur metoderna använts i festliga texter från tjugotalet fram till idag.
Arr: Visan i Sverige.

Folkets Hus, Balder

FREDAG 14.30-15.30

Panelsamtal: Har visan en plats i musiksverige?
Visan är en levande genre med djupa rötter i Norden och med en stor betydelse för svenskt musikliv. Svår att definiera samtidigt som den ofta är så självklar att vi kanske inte ens tänker på den som en genre? Mycket av det som våra mest kända artister och musikskapare producerar har ett nära släktskap med visan. Det är texter som i musikalisk dräkt formulerar och reflekterar över vårt liv i dag. Texten har en avgörande betydelse och speglar vår samtid, alldeles på samma sätt som under Bellmans och Taubes tid. Riksförbundet Visan i Sverige vill i detta panelsamtal sätta fokus på visans roll i Musiksverige. Vilken plats har visgenren på den framtida musikkartan? Var skapas förutsättningarna för visgenrens utveckling? Vilken betydelse har olika kulturinstitutioner och bidragsgivare? Är visgenren idag helt beroende av kommersiella krafter? Med Jonas Burman, chef Musikplattformen på Statens Musikverk, handläggare Hasse Lindgren, Konstnärsnämnden, stabschef Marcus Hartmann (m) kulturdepartementet, riksdagsledamot Gunilla Carlsson (s) ordf. Kulturutskottet m fl. Arr: Visan i Sverige med stöd av SKAP, Svenska Kompositörer Av Populärmusik.

NorrlandsOperan sal B

FREDAG 16.00-18.00

Årsmöte. Riksförbundet Visan i Sverige

Folkets Hus, Balder

LÖRDAG 9.00-10.30

Workshop: Balladen om Cecilia Åkare och unge herr Fredrik Lind.

Tina Wilhelmsson är visartist, har en magisterexamen i politik (PolMag) och har jobbat för RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) i 14 år. Tina både skriver egna sexualpolitiska visor och vrider och vänder på genus, läggning och identitet i traditionella visor. En workshop för dig som vill bli mer medveten om vad du förmedlar från scenen. Vi tittar på våra egna sånger och sånger vi gillar att tolka. Hur ser rollerna ut? Vilka perspektiv förmedlas? Vi kommer tillsammans att experimentera och se vad som händer om vi byter plats på olika personer i sångtexter. Förändras textens budskap? Om det förändras, hur förändras det och varför? Välkommen till en workshop med kreativitet, normkritik och insikter. Arr: Visan i Sverige.

Folkets Hus, Balder

LÖRDAG 10.45-12.15

Att berätta en historia med musik

Interpretation – några undervisningsexempel från en visskola. Hanne Juul är vissångerska och ledare av Visskolan på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Tillsammans med tre elever från Nordiska Visskolan ger hon exempel på hur man kan hitta sitt personliga uttryckssätt – sina möjligheter att nå ut till publiken. Genom en öppen naturlig röst och med en textmedvetenhet som speglar sångpoesins underliggande grundkänsla och rytm får sångaren verktyg att nå, och behålla den aktiva lyssnaren. Deltagarna får ett rikt antal exempel på hur man kan bearbeta en text – en melodi – ett uttryckssätt: Samklang mellan ord och ton. Arr: Visan i Sverige.

Folkets Hus, Balder

Hela programmet, folkgalan.se. GALAHELGENS PROGRAM / KRINGAKTIVITETER

Länk här.

Frågor? Tommy Rådberg 0701 712919

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *